Menighedsrådet i Herstedvester arrangerer en række foredrag, og vi samarbejder både med Albertslund Bibliotek, Herstedvester Forsamlingshus og Galgebakkens Beboerhus.

Foredragene har en bred vifte af emner i fokus - både kirkelige og mere alment oplysende emner.​

Torsdag den 19. september kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus.

Birgithe Kosovic om sin bogDen Inderste Fare – Et Politisk Personligt Portræt af Erik Scavenius”.

Birgithe Kosovic modtog tidligere på året Politikens Litteraturpris 2019 for Den inderste fare, som er en biografisk roman i to bind om Erik Scavenius.

Nu er hun tilbage i Albertslund med sit politisk-personlige romanportræt af Erik Scavenius, den frafaldne adelssøn, den hidsige regeringsleder og kvindeglade mand. I sit foredrag stiller Birgithe Kosovic skarpt på særlig to spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du ofre for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden?

Da det første bind udkom i 2016, skrev Anne Liisberg i Berlingske, at ”nøglen til Scavenius ageren og romanens kobling til nutiden ligger i udsagnet ’Jeg er embedsmand’, som Scavenius udtalte, da han i 1942 møder den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, dr. Werner Best.

Scavenius tror på forvaltning, ikke forhandling, og denne elitære og antidemokratiske tilgang får ham i passager - trods hans tvivl og selvhad - til at fremstå lige så totalitær som nazisterne”, skriver Anne Liisberg og pointerer at ”romanen tematik peger direkte ind i vor tids debatter om ytringsfrihed, elite og ’nødvendighedens politik’”. Vel mødt til et spændende foredrag.

Gratis adgang dog gerne med tilmelding på www.albertslundbib.dk

Torsdag 24. oktober kl. 19.00 i Rytterskolen, Herstedvester.

Chris Holsted Larsen om ”Den Folkekære Stalinist, Carl Madsen”.

Der findes et pressefoto af Carl Madsen, hvor han sidder på trappen ved højesteret – og sådan sidder Carl Madsen såmænd endnu – eller en skulptur af ham - og dog ved en helt anden trappe, trappen ved Albertslund Biblioteket. Han sidder og læse koncentreret i sagspapirer. Det er en skulptur lavet af Hanne Warming. Carl Madsen var en stridbar kulturpersonlighed, samfundskritiker, advokat og et helt igennem politisk menneske, der igennem et halvt århundrede var en central aktør i retsopgøret efter besættelsestiden og op igennem den kolde krigs årtier. Han satte et betydningsfuldt aftryk på fortællingen af danmarkshistorien med sine bøger og tryllebandt offentligheden som lige dele forbenet stalinist og skarpsindig systemkritiker. Han var den tids mest benyttede forsvarsadvokat og udnyttede retssalene til at revse samfundet, anklagemyndigheden og det borgerlige samfund. Den sidste store sag var forsvaret af Christiania.

Historiker Chris Holmsted Larsen har i 2017 udgivet bog: ”Den Folkekære Stalinist”. Gratis adgang med tilmelding på www.albertslundbib.dk.

Torsdag 14. november kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus.

Martin Breum om sin bog: ”Hvis Grønland River Sig Løs”.

Flere har måske set den fine personlige dokumentar vist i foråret på TV, hvor Nicolaj Coster-Waldau tager os med til Grønland. Han viser os naturen og kulturen, samfundet og menneskene. Hans hustru og hendes familie er grønlændere. Det er så fint at se, hvordan kærlighed til land og folk binder mennesker sammen på tværs i rigsfællesskabet.

Men Grønland og Danmark går også i hver sin retning og den seneste meningsmåling i Grønland viser at 67 procent af befolkningen støtter visionen om et uafhængigt Grønland. Samtidig trækker den danske regering den modsatte vej. Arktis er på få år blevet en af verdens mest dynamiske regioner med klimaforandringer og store sikkerhedspolitiske forviklinger.

Findes der løsninger? Hvad skal vi mene om rigsfællesskabets fremtid? Martin Breum, tidligere vært på DR2s Deadline, lægger op til debat i forsamlingshuset om rigets fremtid.

Der er gratis adgang dog med tilmelding på www.albertslundbib.dk

Gratis adgang.