Menighedsrådet i Herstedvester arrangerer en række foredrag, og vi samarbejder både med Albertslund Bibliotek, Herstedvester Forsamlingshus og Galgebakkens Beboerhus.

Foredragene har en bred vifte af emner i fokus - både kirkelige og mere alment oplysende emner.​

Onsdag den 5. februar kl. 19.00 i Rytterskolen

Iskerner, som i Grønland og Antarktis fortæller om klima- og verdenshistorien.

Professor Jørgen Peder Steffensen vil belyse hvordan vi kan aflæse tegn på klimahistorien i nærområdet, og om hvordan hele ideen om istider opstod. Med klimahistorien, som fortællingen om ændrede vilkår for mennesket, og hvorledes iskerner fra Grønland og Antarktis kan bidrage til forståelse af klimaets dynamik, vil Jørgen Peder Steffensen sætte den nuværende klimaproblematik i perspektiv.

Foruden det teoretiske vil han også fortælle om feltarbejdet, som foregår midt på Indlandsisen i lejren, hvor gennemsnitstemperaturen er -30 grader. Jørgen Peder Steffensen har i perioder arbejdet på 75.6 grader nordlig bredde, 36 grader vestlig længde og 2700 m over havet i et område, hvor der er 300 km til det nærmeste sted med bare et navn.

Jørgen Peder Steffensen arbejder med is-, klima- og geofysik på Niels Bohr Instituttet og har gennem mange år skrevet faglige artikler til ind- og udland, blandt andet har han bidraget med en artikel i festskriftet til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II ved hendes 40-års-regeringsjubilæum sammen med Dorthe Dahl-Jensen. Den hedder: ”Indlandsisen på Grønland – et levende fjeld fortæller klimahistorie”, som frit kan downloades på nettet.

Gratis adgang dog gerne med tilmelding på www.albertslundbib.dk

 

Onsdag den 11. marts kl. 19.00 i Rytterskolen

Medborgerskab og modborgerskab.

Sociolog Aydin Soei er en af Danmarks mest vidende foredragsholdere, når det kommer til medborgerskab, radikalisering, bandefællesskaber, integration og antiskolekultur. I aftenens foredrag tager Aydin Soei disse emner op til refleksion.

I 2018 udgav Aydin Soei bogen “Omar - og de andre”, som bærer undertitlen “vrede unge mænd og modborgerskab". Her har han geninterviewet nogle af de unge, som han mødte første gang for et årti siden, og med nye stemmer bidrager de til at tegne et portræt af udviklingen blandt en særlig gruppe unge i landets udsatte områder. Politiken kaldte i en femstjernet anmeldelse af bogen Aydin Soei for en usædvanlig solosociolog, som står frem med kvalificerede analyser af et af vort samfunds mest komplekse problemer.

Tidligere har Aydin arbejdet som underviser på Krogerup Højskole og i C:NTACT Fonden og som journalist, vært og redaktør på henholdsvis Information, Danmarks Radio og Radio24syv.
Sideløbende har han gennem det seneste årti været involveret i at afholde over 500 workshops i særligt indvandrerrige udskolingsklasser rundt om i landet gennem foreningen Ansvarlig Presse og har rådgivet og faciliteret for kommuner og boligselskaber i spørgsmål om forebyggelse, uddannelse og trivsel.

Gratis adgang dog gerne med tilmelding på www.albertslundbib.dk

 

 

Onsdag den 22. april kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus.

Min kunsthistorie

Kunstner Martin Bigum vil på baggrund af sin selvbiografi ”Min personlige kunsthistorie”, fortælle om nogle af sine grundlæggende barndoms- og ungdomsinspirationer fra Brøndby Strand, og hvordan han hele tiden revurderer eget greb for at finde nye interessante ståsteder i sin kunst.

I foredraget inddrager Martin Bigum sin arbejdsdag og ideerne, som han får undervejs i processen. Det er særlig hans vigtigste værker fra 1990 til 2012 han vil fortælle om. Han vil komme ind på, hvorfor han ikke kan være andet end billedkunster og digter. Han har udgivet tre digtsamlinger.

I efteråret 2019 har han udstillet på Galerie AC Noffke i Mecklenburg i Tyskland. De beskrev hans kunst som nutidige politiske dokumenter i skinnende høje farver, gennem hvilke han grotesk portrætterer og analyserer sin tids ligeglade affektisme. I 2018-19 har Martin Breum på hhv. Faaborg Museum og Sophienholm udstillet med temaet ”Det maleriske nu”. Det var i forbindelse med fejringen af maleren Peters Hansens jubilæum i en ny fortolkning.

Ud over at være billedkunstner er Martin Bigum også kendt fra fjernsynets Kunstquiz på DRK.

Har du et eksemplar af hans bøger, så tag det med, for efter foredraget er der mulighed for at få Martin Bigum til at signere og tegne i sine bøger.

Gratis adgang dog med tilmelding på www.albertslundbib.dk

 

Torsdag 24. oktober kl. 19.00 i Rytterskolen, Herstedvester.

Chris Holsted Larsen om ”Den Folkekære Stalinist, Carl Madsen”.

Der findes et pressefoto af Carl Madsen, hvor han sidder på trappen ved højesteret – og sådan sidder Carl Madsen såmænd endnu – eller en skulptur af ham - og dog ved en helt anden trappe, trappen ved Albertslund Biblioteket. Han sidder og læse koncentreret i sagspapirer. Det er en skulptur lavet af Hanne Warming. Carl Madsen var en stridbar kulturpersonlighed, samfundskritiker, advokat og et helt igennem politisk menneske, der igennem et halvt århundrede var en central aktør i retsopgøret efter besættelsestiden og op igennem den kolde krigs årtier. Han satte et betydningsfuldt aftryk på fortællingen af danmarkshistorien med sine bøger og tryllebandt offentligheden som lige dele forbenet stalinist og skarpsindig systemkritiker. Han var den tids mest benyttede forsvarsadvokat og udnyttede retssalene til at revse samfundet, anklagemyndigheden og det borgerlige samfund. Den sidste store sag var forsvaret af Christiania.

Historiker Chris Holmsted Larsen har i 2017 udgivet bog: ”Den Folkekære Stalinist”. Gratis adgang med tilmelding på www.albertslundbib.dk.

 

Torsdag 14. november kl. 19.00 i Herstedvester Forsamlingshus.

Martin Breum om sin bog: ”Hvis Grønland River Sig Løs”.

Flere har måske set den fine personlige dokumentar vist i foråret på TV, hvor Nicolaj Coster-Waldau tager os med til Grønland. Han viser os naturen og kulturen, samfundet og menneskene. Hans hustru og hendes familie er grønlændere. Det er så fint at se, hvordan kærlighed til land og folk binder mennesker sammen på tværs i rigsfællesskabet.

Men Grønland og Danmark går også i hver sin retning og den seneste meningsmåling i Grønland viser at 67 procent af befolkningen støtter visionen om et uafhængigt Grønland. Samtidig trækker den danske regering den modsatte vej. Arktis er på få år blevet en af verdens mest dynamiske regioner med klimaforandringer og store sikkerhedspolitiske forviklinger.

Findes der løsninger? Hvad skal vi mene om rigsfællesskabets fremtid? Martin Breum, tidligere vært på DR2s Deadline, lægger op til debat i forsamlingshuset om rigets fremtid.

Der er gratis adgang dog med tilmelding på www.albertslundbib.dk

 

Gratis adgang.